Слънчев бряг в България предлага пълно спокойствие и безкрайни партита

27.6.2022

Търсите ли място, където да прекарате почивката си или може би пенсия? България определено не е от забравените! Слънчев бряг в България може да е точно това. Той предлага красиви плажове, където можете да намерите всичко необходимо за една чудесна почивка. Има увеселителни паркове, ресторанти, барове. На някои места ще намерите спокойствие, а на други можете да танцувате и да пиете до зори.

Слънчев бряг в България предлага пълно спокойствие и безкрайни партита

Кликнете върху връзката, за да научите още интересна информация:

https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/bulharske-slunecne-pobrezi-nabizi-naprosty-klid-i-nekoncici-party-40400767#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=6&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Българският Слънчев бряг предлага пълно спокойствие и безкрайни партита

Българският Слънчев бряг предлага почти всичко, което един турист може да си пожелае. С около седем километра пясъчни плажове в залив, осеян с хотели, ресторанти, барове, увеселителни паркове и аквапаркове, ваканционното настроение е наистина релаксиращо.

В единия край на залива се намира Свети Влас, където са закотвени яхти и цари тишина и спокойствие. От другата страна е живописният, исторически Несебър. В средата, в центъра, се намира безкрайната парти улица, пълна с дискотеки. Предградията се състоят от малкото селце Равда. Ще го срещнете точно на път от летище Бургас или с автомобил. Слънчев бряг е най-достъпен по шосе, което е голямото му предимство.
Ако някой реши да отиде в този курорт, трябва предварително да помисли какво очаква от почивката си. Според делегата от Александрия Татяна Яръмова, чехкиня, която живее в района от 21 години, най-добрият избор за хората, които търсят тишина и спокойствие или отиват със семейство, е Свети Влас или районът край Несебър и село Равда. Тези, които очакват голямо парти, трябва да се придържат колкото се може по-близо до центъра на Слънчев бряг.
Там има улица, дълга няколкостотин метра, пълна с ресторанти, барове, дискотеки. Тези, които живеят наблизо, могат да танцуват и да пият цяла нощ, а след това да отидат направо в близкия хотел.

Яръмова посочва, че само на няколко улици от главната алея обаче шумът не се чува. Главната улица завършва при кея, който можете да използвате като платформа за разходка с лодка до полуостров Несебър. Тя обаче е доста забързана, така че ако морето не е напълно спокойно, по-добре изберете друг вид транспорт.

Партите не свършват до ранните часове на сутринта
На улицата на партитата дори по обяд срещаме семейства, възрастни хора и такива, които явно не са спали много през изминалата нощ. Към тях са насочени и няколко развлекателни услуги. Мат, от Бристол, Англия, е мениджър на един от така наречените "парти крю" - група, която организира парти в заведение срещу 25 български лева. Той ми обяснява, че предлаганите забавления включват диджей, който пуска музика, състезания, като например кой може да изпие най-много за най-кратко време, отбори, които се състезават по пол, състезания по танци и т.н.

Ярамова посочва, че новият български закон, който задължава музиката да се изключва в 23:00 ч., малко затруднява тези дейности, но те все пак се провеждат. Дискотеките на закрито могат весело да празнуват живота до зори, без ограничения за интензивността на музиката.
Идеалният транспорт е местният обществен транспорт или туристическото влакче; автомобилът не си заслужава. Ако някой избере туристическото влакче, което обикаля целия залив, трябва да обърне внимание на маршрута си. Възможно е да се наложи да смените влака два пъти от Свети Влас до Несебър и всеки път да плащате билет.

В центъра се насочват повече към младежите и по-малко взискателните, а наистина елитните и по-добри дискотеки и ресторанти са към полуостров Несебър. Ако някой търси красив плаж и традиционен български фолкпоп и фолкрок на едно място, с бар, ресторант и клуб по средата и плувен басейн, да се насочи към Несебър в района на Bedroom. Там свирят джаз, модерна музика, продукция на живо. Развлечения има денем и нощем, плажът е чист, навсякъде има спасители и лекари.

Слънчев бряг, като най-големият курорт в България с десетки хиляди легла и стаи, разполага с качествено медицинско обслужване. Иванка Каменова, която обикновено работи като кардиолог в Берлин, наблюдава всичко като ръководител на медицинското обслужване. Тя ми показва медицинските съоръжения с дефибрилатор, реанимационен блок и всичко друго, от което се нуждая; има и дежурен анестезиолог например. С гордост посочва паркираната триколка, с която могат да се придвижват удобно по плажа и да стигат до морето дори хора в неравностойно медицинско положение.
Каменова добавя, че спасителите на плажа имат уоки-токи, с което се обаждат на лекарите, а по-тежките случаи отиват в болницата. Единственото, за което съжалява лекарката от горната част на средната класа, е фактът, че любимите й диджеи като Тиесто и Карл Кокс вероятно вече няма да идват заради новия закон за силата на музиката.
Как колоритен е Слънчев бряг, доказва още една среща, този път с г-н Карел Роховец от Прага. Той и негов приятел идват в курорта от 23 години, веднъж или два пъти годишно. И двамата, вече пенсионери, са обиколили почти целия свят в предишната си професия, но най-много харесват Слънчев бряг. Оценяват чистото море, възможността за развлечения в центъра на града, пазаруването, услугите.
Несебър диша история
Който обича историята, не бива да пропуска полуостров Несебър, включен в списъка на ЮНЕСКО. Делегатът на Ексим Турс Николина е българка, но говори свободно чешки, изучавала е нашия език. Тя ентусиазирано ми разказва за историята на Несебър, основан през VI в. пр. Живописни улички, следи от траки, гърци, Източната римска империя, българи, църкви и храмове от различни периоди - всичко това си заслужава да се види. Никой не бива да пропуска това място.
Николина препоръчва ресторант "Стар Капитан", с пресни морски дарове, запазената църква "Джарамова", където сега има галерия. Ако нямате снимка оттам, все едно никога не сте били в Слънчев бряг.

Несебър също е добро място, което да разгледате за настаняване. На Южния плаж има отличен бар, красив, тих плаж с луксозни хотелски помещения, който определено си заслужава да посетите. Тези, които не искат шума и суетата на Съншайн Коуст, се насочват към него, където дори не знаят за изпълнения с оживление залив от другата страна на полуострова. До мястото може да се стигне и с обществен транспорт - автобусна спирка Boullevard.
Отлична храна, алкохолни и безалкохолни коктейли, приготвени на място, работно време от 8 до 1 часа. Собственичката Анита препоръчва българската дребна риба сафрид, традиционния бял хляб и вкусните си калмари на скара. Има тематични вечери - българска, гръцка, латиноамериканска - и хората танцуват на плажа, но това не са партита. През деня обикновено идват семейства с деца, а вечер атмосферата е по-интимна.

В Несебър се срещаме и с Радим и Марсела от Ново Место на Мораве. Те си купуват екскурзия с дъщеря си до делфинариума във Варна. Избрали са Слънчев бряг, защото смятат, че е подходящ за деца, че там има много неща за правене, че спят спокойно и не чуват шума от дискотеките, а партитата в центъра не само не ги вълнуват, но дори не знаят, че се провеждат.
Забавления за всички възрасти
Другото място, което никой не бива да пропуска, е някой от местните аквапаркове. Най-големият от тях се нарича Парадайз и се намира в непосредствена близост до Равда. До него може да се стигне директно с автобуси, които возят желаещите безплатно от спирките на градския транспорт. Това е абсолютно зашеметяващо място, един от най-големите аквапаркове на Балканите. По препоръка на Яръмова отидохме там.
Замъкът с екстремни пързалки не е за хора със слаби сърца, но си струва да опитате поне една. По-леките пързалки са подходящи за всички и обикновено се карат по двойки.

Като база препоръчвам "Райския остров", където можете да оставите кърпата си на спокойствие или да се потопите в различните масажни джакузита. Аквапаркът предлага и възможността кожата ви да бъде озъбена от рибки, плащате с часовник на китката си, а неизползваният кредит се връща не само в брой, но и по кредитна карта.
Вторият вариант сред големите аквапаркове е аквапаркът "Екшън". Според Яръмова той е по-подходящ за по-малки деца, освен това е по-евтин, по-прозрачен. Факт е, че не видяхме съвсем малки деца в Парадайз, но пък видяхме много барове с алкохолни и безалкохолни напитки, много храна на достъпни цени, но никой не изглеждаше пиян.
Персоналът е повече от отзивчив, работно време от 9 сутринта до 18 вечерта. Вероятно няма да успеете да хванете дори част от него в следобедните часове, така че си струва да се отправите натам още сутринта. И внимавайте да не си носите храна и напитки, на входа се проверява, макар и любезно, но безкомпромисно.
Друга възможност за занимание според Никола е екскурзия до традиционната българска керамика, наречена Империал. Можете да я познаете по това, че върху нея винаги е изрисувана глава на птица. Обикновено тя се предлага в Несебър.

Неповторимо преживяване е и евентуалното наблюдаване на ходенето по горещи въглени - езически празник, който българите наричат нестинар. В момента в цяла България има само 12 или 13 души, които владеят древното изкуство с предхристиянски корени, според Николина. Те могат да бъдат видени например в село Бата.
Ако желаете да се насладите на гледка отвисоко, различна от атракцията с въртележката, насочете се към ресторант "Ханска шатра" над града. Той е малко по-скъп, но си заслужава. Морето е чисто, приятно, с изключение на случаите, когато има бури, когато може да се измият водорасли. Ако ги видите извън бурята, това означава, че операторът не почиства мястото много добре и е по-добре да отидете и да лежите на плажа някъде другаде.

Слънчев бряг е почивка, която предлага възможност да бъдете на едно място и да изпитате всичко, пребивавайки с различни националности, например на място има много англичани и холандци. Над Съншайн Коуст има планини, така че е възможно да отидете на пешеходен туризъм. Но мястото предлага толкова много възможности, че вероятно за седмица или десет дни ще бъдете напълно погълнати от курорта.