Не можеха да си позволят апартамент в Прага, затова си купиха апартамент на брега на морето.

30.8.2022

Все повече чехи сбъдват мечтата си да имат собствен дом на брега на морето. Най-интересни за тях са имотите в България, Албания или Египет.

Не можеха да си позволят апартамент в Прага, затова си купиха апартамент на брега на морето.

Натиснете тази връзка за повече информация.

https://cnn.iprima.cz/cechy-lakaji-nemovitosti-v-zahranici-levne-byty-vyuzivaji-k-dovolene-i-je-pronajimaji-184761?fbclid=IwAR1_oo1_wRhxpoec3SFiuFp8-mqT2W50nrsUls8PgEhYbNux7AwtpOEw-O8

Малка кухня, тоалетна, душ, голям гардероб в спалнята и балкон с изглед към аквапарка. Студиото в хотелския комплекс е мечтата на Мария и Ота, които искат да инвестират пари някъде и не могат да си позволят апартамент в Прага. Затова избрали българския Слънчев бряг. "На първо място, защото беше чрез познати, не се страхувахме от сделката. Те ни гарантираха, че сделката ще се осъществи. Освен това цените на жилищата бяха по-ниски дори от тези в Хърватия, например", обяснява г-жа Мария за придобиването на имота в България. Г-н Ота заяви пред CNN Prima NEWS, че съотношението на цените на имотите ясно говори за България.

Апартаментът им е струвал малко над един милион крони. В сравнение с цените в Прага той е бил около една четвърт от тази сума за същата площ. "В Албания например един квадратен метър на плажа струва 33 000 крони, в Прага, но вече не на морето, имате квадратен метър за около 135 000 крони", описва Лукаш Кованда, главен икономист в Trinity Bank.

Предимството на подобно жилище директно в хотелския комплекс е възможността мениджмънтът да поддържа апартамента и да се увери, че той е зает от наематели.

Ако искате да замените подобна класическа вила за собствен ваканционен дом на брега на морето, можете да опитате в Египет. "Когато започна войната в Украйна, много хора или бяха щастливи, че вече имат апартамент тук, или си купиха апартаменти тук като спасителен вариант, защото се страхуваха от това, което ще се случи в Европа", казва агентът по недвижими имоти Хана от RealityEgypt.

Повишеният интерес към покупка тук, заедно с инфлацията, доведе до повишаване на цените на апартаментите с 10 до 15 процента. Това зависи не само от размера, но и от разстоянието до морето. "Ако е на брега на морето, разчитайте на два милиона за 1+1", казва брокерът за египетския пазар.