Какво може би не знаете за Съншайн Коуст

13.4.2023

Слънчев бряг е най-големият и най-популярен български курорт

Какво може би не знаете за Съншайн Коуст

Слънчев бряг е най-големият и най-популярният български курорт, както сред местните жители, така и сред туристите. Той е много оживен и бързо развиващ се курорт. Плажната ивица е дълга повече от 8 км и е покрита с фин и приятен пясък. Достъпът до водата е постепенен, което е добре за семейства с по-малки деца. Местните плажове могат да се похвалят и с чистотата си. Всъщност те многократно са били награждавани със Син флаг. Плажовете разполагат с шезлонги и чадъри. Любителите на водните спортове ще намерят голямо разнообразие от дейности. Има и два водни парка, пълни със забавни пързалки и катерушки.

Транспорт и удобства

Международното летище Бургас се намира на 30 км от Слънчев бряг. Редовно се движат и автобуси от курорта до околните селища по черноморското крайбрежие. Можете лесно да стигнете до Бургас, Елените, Свети Влас или Несебър. Разбира се, в курорта има аптека и поликлиника.

Климат и климатични условия

Лятото е умерено горещо и се освежава от прохладен морски бриз. Зимата е мека, почти без снежна покривка, а пролетта е изключително красива. Есента, която продължава до средата на декември, изобщо не е студена, а е приятна и слънчева.

Факти за Съншайн Коуст

Преди повече от половин век, през 1959 г., първият турист стъпва на плажа на Съншайн Коуст. Той е бил гражданин на тогавашна Чехословакия и е бил от Острава.

Между морето и близкото планинско дефиле се създават въздушни течения, които са уникални за този район. Това явление се нарича "розата на ветровете" и е научно доказано, че има благоприятен ефект върху човешкия организъм.

Слънчевият бряг остава едно от малкото места по Черноморието, където естествено се образуват пясъчни дюни. В тези дюни виреят повече от 16 вида редки растения.

Забавления и забележителности

На Слънчев бряг можете да посетите много кафенета и ресторанти с типична и вкусна българска кухня. Има и богат нощен живот, изпълнен с дискотеки и нощни клубове. През летния сезон можете да посетите концерти, фестивали и други културни събития. Препоръчваме ви също така да посетите близкия исторически град Несебър, който е пълен с исторически сгради, типични за морския български град.