Въздействието на еврото върху недвижимите имоти в Хърватия

23.6.2023

Както вероятно всички вече знаете, Хърватия прие еврото през януари 2023 г. Но какво означава това за местната икономика и цени?

Въздействието на еврото върху недвижимите имоти в Хърватия

Както вероятно всички вече знаете, Хърватия прие еврото през януари 2023 г. Но какво означава това за местната икономика и цени?

След приемането на еврото Хърватия премина през първоначален период на приспособяване. Цените на стоките и услугите бяха преизчислени от националната валута в евро по предварително определен обменен курс. Целта беше да се поддържа ценова стабилност по време на прехода и да се избегнат значителни пазарни сътресения.

Въпреки че въвеждането на еврото може да доведе до изравняване на цените в еврозоната, трябва да оценим и потенциалното въздействие върху разходите за живот. В краткосрочен план е възможно да се наблюдават колебания на цените в някои сектори поради различни фактори. Вероятно е да има засилена конкуренция и по-високо търсене сред европейските инвеститори. Голям брой европейски дружества и инвеститори използват еврото за разплащания, дори и тези извън еврозоната. Това означава, че ще има по-голям интерес към хърватските недвижими имоти, което ще повиши тяхната стойност.

В допълнение към инвеститорите, Хърватия ще привлече и повече туристи, тъй като вече няма да им се налага да обменят пари. Местният туризъм растеше и преди, но сега се очаква да се увеличи още повече. Поради това в популярните туристически дестинации цените може да се повишат. Ето защо, ако искате да имате собствен имот в Хърватия, сега е подходящият момент, затова не се колебайте да се свържете с нас.

Но не е задължително увеличението на цените да бъде направо негативно. Парите, които постъпват в Хърватия благодарение на инвеститорите и туристите, могат да бъдат използвани за по-нататъшно развитие и модернизиране на ваканционните курорти. А дори и цените на имотите в Хърватия да се повишат, те все още са по-евтини от тези в Прага, например.

В допълнение към еврото, влизането на Хърватия в еврозоната това лято също ще допринесе за по-голям брой посетители. Това означава, че вече няма да има проверки по границите и жителите на европейските държави ще могат да преминават без проверка. Така вече няма да се налага да чакате на опашки и да чакате да бъдете проверени, което ще съкрати пътуването ви.