Ново пристанище за яхти в Албания

21.8.2023

Durrës Yachts & Marina може да се превърне в най-голямото пристанище за луксозни яхти в Средиземноморието.

Ново пристанище за яхти в Албания

Durrës Yachts & Marina ще се превърне в най-голямото яхтено пристанище за суперяхти в Средиземноморието!

Durrës Yachts & Marina може да се превърне в най-голямото пристанище за луксозни яхти в Средиземноморието и ще бъде построено в албанския град Дуръс. Durrës Yachts & Marina ще даде ново определение на луксозния начин на живот, като приеме някои от най-големите яхти в световния флот.

Зад проекта стои базираната в Абу Даби частна компания за инвестиции и развитие Eagle Hills. Мохамед Алабар, председател на компанията, заяви: "Този проект представлява върха на луксозния начин на живот, като същевременно носи огромни нови инвестиции, инфраструктура и възможности за дългосрочен растеж на Албания."

В допълнение към обширното пристанище, проектът трябва да включва 12 000 луксозни пристанищни жилища, уникални концепции за пазаруване и хранене, паркове и открити пространства, разкошни луксозни хотели, здравни клубове и спа центрове от световна класа, ексклузивни плажни и пристанищни клубове, както и терминал за международни круизни кораби, първият по рода си на албанското крайбрежие.

Град Дуръс се намира на 34 км от албанската столица Тирана, а историята му датира от 627 г. пр. Вече е дом на най-голямото пристанище в Албания, а строителството на пристанището се извършва в град, който не е чужд на морските пътувания. Проектът ще съчетае завладяващата история на Дуръс с луксозния сектор, за да създаде емблематична крайбрежна дестинация за яхтсмените.

Очаква се Durrës Yachts and Marina да бъде един от най-екологичните нови градове в света. Това е резултат от внимателно градско планиране и управление, включващо екологични практики, зелени пространства и интелигентни технологии, които намаляват замърсяването на въздуха и емисиите на въглероден диоксид, подобряват качеството на въздуха и опазват природните ресурси. В допълнение, инфраструктурата в рамките на развитието ще включва енергия, вода и управление на трафика.

През 2020 г. албанското правителство прие амбициозна стратегия за морски транспорт, която включва солиден инвестиционен план за консолидиране и подобряване на пристанищната инфраструктура в цялата страна. Нашата стратегия предвижда извеждане на товарния трафик от градските райони и превръщане на пристанището на града в луксозно пристанище за круизни кораби и туристически услуги от висок клас. Чрез преустройството на съществуващото пристанище и изграждането на нови съоръжения в Порто Романо ние създаваме две пристанища под ръководството на един пристанищен орган в съответствие с най-добрите практики в развитието на пристанищата в Северна и Западна Европа.