Какво прави Гърция привлекателна за купувачите на имоти :

13.12.2023

В Гърция има всичко! Девствено море и планини, величието на хилядолетни постройки и модерен светски живот

Какво прави Гърция привлекателна за купувачите на имоти :

Какво прави Гърция привлекателна за купувачите на имоти:

Гърция има всичко! Девствено море и планини, величието на хилядолетни постройки и модерен светски живот, активен отдих и спокоен ритъм на живот... Говорим за местата, където чужденците най-често купуват имоти, за да се преместят за постоянно пребиваване или просто за отдих.

Най-вече ще напишем малко повече за Гърция:

Гърция е разположена в Южна Европа. Тя има средно 300 слънчеви дни в годината. Местният климат се счита за един от най-добрите в света.

Подходящото време обикновено позволява да носите летни дрехи още през май. Морето се запазва топло до края на октомври, а понякога и до средата на ноември.
Много гръцки плажове са обозначени със Син флаг на Европейския съюз, което показва чиста вода и добри екологични условия на крайбрежието. Най-много награди са получили островите Крит, Родос, Корфу и полуостровите Халкидики и Пелопонес.
Гърция е една от страните с най-дълга брегова ивица в света, като притежава повече от 3000 големи и малки острова - около 20% от територията ѝ.

Сигурност: гърците са много дружелюбни, открити и емоционални. Те имат спокоен философски подход към живота и се гордеят с всичко. престъпността тук е сравнително ниска.

Икономика :Туризмът, който добавя около 15% към икономиката, е една от най-проспериращите индустрии. Гърция разполага с третия по големина търговски флот в света по брой плавателни съдове.

Езикът. В различните райони на страната се говорят различни диалекти. Английският език е разпространен в популярните туристически места. Почти всички млади хора говорят разговорен английски.

Валута: евро.


Население: В началото на 2022 г. населението на Гърция е над 10 милиона души. Около 90% от населението са етнически гърци, а останалите 10% са албанци, българи, румънци и други народи.
Интересен факт е, че средната продължителност на живота в Гърция е значително по-висока, отколкото в повечето страни от ЕС: жените - 84 години, мъжете - 78 години. Учените смятат, че причината за това се крие в добрия климат и доброто хранене.


Религия: според конституцията православното християнство е държавната религия на Гърция. Огромното мнозинство от населението се определя като православно. Последователите на други религии в Гърция включват мюсюлмани, католици, протестанти, евреи и др.

Гражданите на всяка държава имат право да купуват жилищни и търговски имоти в Гърция. Сделката може да се извърши за физическо или юридическо лице.
Цените на недвижимите имоти зависят от вида на имота и региона, но като цяло Гърция все още е сравнително евтина страна. В Атина, Солун и на популярните острови можете да намерите имоти на цена от 2000 евро на кв. м. Има дори места, където цената на кв. м е 500-750 евро.
Транспортните връзки между регионите са добре изградени.

 

В Македония се намират известният ваканционен регион Халкидики и гръцката културна столица Солун, а тук са разположени и планината Олимп и Кастория, столицата на световната кожарска промишленост.

Солун

Солун е вторият по големина град и културна столица на Гърция след Атина. Той е и образователен център: тук се намира най-големият университет на Балканите - университетът "Аристотел". Градът е заобиколен от многобройни курорти, които през лятото се превръщат в места за туристическа почивка.

Транспорт: Международното летище на Македония се намира близо до Солун и обслужва маршрутите на международните авиокомпании. От летището до центъра на града се движат директни автобуси.

Железопътната гара приема влакове от Атина, Белград, Истанбул, Букурещ и други дестинации. Автобусната мрежа на KTEL свързва града с всички градове в Северна и Централна Гърция.


В допълнение, в Солун се намира второто по важност пътническо пристанище в Гърция с голям терминал, който свързва града с много гръцки острови и градове.