Искам сам да построя имота на мечтите си!

23.1.2024

Подробности за строителството на къщи в Гърция.

Искам сам да построя имота на мечтите си!

Искате да си построите къща в Гърция, но откъде да започнете?


Строежът на къща в Гърция започва със закупуването на парцел. Тази сделка се състои от няколко етапа. Нашата компания ще направи всичко възможно, за да ви улесни.


Собственикът на земята трябва да предостави копие от собствения си договор за покупка на земя и план на терена.


Необходимо е да се провери дали полупланът съответства на реално съществуващата земя, както и да се проверят коефициентите на застрояване на земята. Това са коефициенти, които определят максимално допустимата квадратура на сградата, която може да бъде
построена на този конкретен парцел. Например, на парцел с метрична площ от 100 m2, на който е даден коефициент 0,4, може да се построи къща, която има метрична площ от 40 m2.


Всички земи в Гърция са разделени на 2 категории:


1)Земя в населено място

2)Земя извън населеното място


Например парцел, разположен в урбанизирана територия, може да има коефициент между 0,4 и 2,4, който по изключение може и да бъде увеличен. При втория тип земя се счита за допустима за застрояване земя с площ, по-голяма от 4000 m2 (изключение може да се направи за земя с по-малка площ, която е в непосредствена близост до път).


Допустимата метрична площ на къща, която ще бъде построена върху такава земя, се изчислява, както следва:

Земя с площ 4 000 кв. м: разрешава се постройка с метрична площ 200 кв. м.

Земя с площ 4000-8000 кв. м: метричната площ на сградата се изчислява, както следва:200 кв. м + (метрична площ на земята - 4000) x0,02

Площ на парцела над 8000m2: метричната площ на сградата се изчислява, както следва: 280m2 + (метрична площ на парцела - 8000) x0,01

Цените на земята в Гърция зависят от много фактори, като например местоположението на земята, разстоянието до морето и най-близкото населено място, гледката и т.н.


За да ви помогнат да направите най-добрия избор и да инвестирате парите си по най-изгодния начин, строителните предприемачи на Mavdiris са винаги готови да отговорят на всички ваши въпроси и да ви помогнат да изберете имота, който отговаря на всички ваши изисквания.