Данъци в Халкидики

18.4.2024

Важни такси, свързани със собствеността на имота

Данъци в Халкидики

1. Местен общински данък върху недвижимите имоти. Зависи от квадратурата на имота, декларирана пред Общинския съвет. Данъчната такса е около 1 евро на квадратен метър и се заплаща на градския съвет. Разходът за данъка се включва в сметката за електроенергия.


2. Данък върху недвижимите имоти. Зависи от квадратния метър на имота, деклариран пред Градския съвет. Данъчният разход е около 2,25 евро на квадратен метър в Халкидики. Този данъчен разход се плаща веднъж годишно и се нарича ENFIA.

3. Разходи за електроенергия. Сметката за електроенергия в Гърция се изпраща на всеки 2 месеца. 1-вата сметка е приблизителна оценка на потреблението в сравнение с предходната година. 2-рата сметка е окончателна според действителното потребление. Приблизителният разход за апартамент с площ 60 м2 е от 200 до 400 € за 4 летни месеца с активно използване на климатик. Съществува нова тарифна система за електроенергия, която стартира на 1 януари 2024 г., и цветно кодиране на променливите и фиксираните тарифи в опит да се опрости сравняването на цените за потребителите. Към днешна дата търговците на електроенергия са обявили нови фиксирани тарифи, или сини тарифи, които варират от 14,9 до 17,9 цента на kWh от конвенционалната 12-месечна фиксирана синя тарифа.

4. Разходи за вода. Сметката за вода се изпраща веднъж през април и е 70 цента за всички апартаменти, а през октомври ще бъде изпратена 2-ра сметка, в която ще се посочва колко вода е използвал всеки апартамент, обикновено не повече от 10 до 50 цента.

5. Посещение на общите части. Ако апартаментът разполага с (градина, осветление, вода, басейн и др.). Разходите се поделят от всички собственици на апартаменти в сградата и обикновено са около 60-200 евро на година.

6. Разходи за канализация. Резервоарът за отпадни води обикновено е един за цялата сграда или за няколко сгради и камионът за отпадни води се вика да изпразва резервоарите 1-3 пъти годишно. Всеки изпразнен резервоар струва около 70-80 € и разходите се разпределят между всички апартаменти. Обикновено това струва 50 € на година.